Cum va ramane pandemia coronavirusului in istorie?

De-a lungul istoriei, omenirea a cunoscut multe situatii critice in urma carora au ramas multe amintiri dureroase. Cum va ramane aceasta pandemie in istoria omenirii? Inainte de a gasi un potential raspuns, sa ne amintim de luna aprilie a anului 1986.

Pentru multi nu inseamna aproape nimic, cel putin, nu in aceasta forma. Este doar o data. Insa, atunci, ca si acum, un stat communist a omis sa comunice transparent, sa informeze tarile vecine, si nu numai, despre gravitatea situatiei si astfel s-a pierdut timp pretios si multe vieti omenesti.

La fel ca atunci, orgoliul unor sefi a fost mai presus de orice. De multe ori ne intrebam cat costa adevarul, insa in cazul accidentului de la Cernobil (pentru ca despre accidental de la Cernobil este vorba) intrebarea corecta este care este pretul ascunderii adevarului. Cat costa sa pui intr-o functie cu raspundere o persoana care nu are capacitatea sa inteleaga si sa ia decizii in situatii critice?

Aveam 14 ani cand a avut loc accidental de la Cernobil. La Telejurnal (programul de stiri din 1986) se vorbea despre accident si se spunea ca nu este nimic grav.

Cand Suedia si Germania au inregistrat depasiri in cazul norului care a purtat pulberi radioactive, de abia atunci autoritatile din Rusia au fost fortate sa recunoasca accidentul.

Cu toate acestea, au admis ca a fost o explozie, insa nu au comunicat cat de grava era situatia. Insa tot s-a facut ceva. S-a trecut la masuri care sa protejeze populatia, iar tarile vecine au putut sa ia propriile masuri pentru a-si proteja cetatenii.

Imediat, mesajele de la jurnalele de stiri s-au schimbat. Am fost informati despre unele riscuri in cazul expunerii. Ziua urmatoare, la scoala am primit pastilele cu iod. Doar copii, oamenii maturi nu imi amintesc sa fi primit.

La mai bine de 30 ani de la acel accident, inca nu se poate spune stabili numarul victimelor. Uniunea Sovietica a incercat sa ascunda gravitatea situatiei, listele au fost incomplete, iar in cazul multor decese nu s-a inregistrat cauza decesului ca fiind radiatia. Nu se cunoaste numarul victimelor directe, cu atat mai putin numarul victimelor indirecte. Nu poate fi stabilit nici efectul pe termen mediu si lung ca urmare a faptului ca autoritatile au decis sa nu informeze.

Este logic sa ne gandim, oare:

Cum va ramane aceasta pandemie in istorie?

Un examen de maturitate picat de toate tarile

  In primul rand, va ramane ca examenul de maturitate pe care toate tarile l-au picat. Ca si in cazul Cernobal, si de aceasta data a existat un specialist care a atras atentia asupra pericolului sau a pericolelor si a riscurilor. Insa, autoritatile din China au dat asigurari ca virusul nu este contagios. Intreaga lume s-a bazat pe corectitudinea si transparenta unei tari comuniste.

La fel ca in cazul Cernobal s-a pierdut timp pretios si multe vieti omenesti. Toate tarile au reactionat in consecinta. Doar ca in cazul de fata nu a mai fost vorba doar despre tarile vecine. Autoritatile din Romania au gandit ca tara  este la adapost pentru ca nu existau zboruri directe din tara contaminata. Insa, comportamentul uman se bazeaza foarte mult pe presupuneri si pe reguli. Noi credem ca virusii gandesc si actioneaza asa cum gandim si actionam noi. Insa virusii nu au reguli, nu urmeaza trasee cu check-point, nu respecta granite.

Nici una dintre tari, desi unele au un sistem de sanatate foarte bine pus la punct, nu a trecut examenul de maturitate. De-a lungul generatiilor medicina a devenit o rutina. Medicii din linia intai spun ca tot ceea ce au crezut ca stiu, de fapt nu au stiut. Ce faci cand nu stii cat de mult nu stii? Sau mai corect, ce se intampla atunci cand nu stii cat de mult nu stii? Aceasta pandemie este un exemplu dus la extrem. Insa, atunci cand nu stii cat de mult nu stii, apar pierderi importante.  

Un examen de responsabilitate picat de multi oameni

Daca analizam putin cuvantul responsabilitate, constatam ca acesta reprezinta apropierea a doua cuvinte : respons + abilitate.

Resposabilitate inseamna abilitatea oamenilor de a reactiona si raspunde in mod diferit in functie de situatie. Insa, multi oameni au considerat ca democratia anuleaza reguli si nevoia pentru unele abilitati.

Au considerat ca regulile nu li se aplica. Altii s-au gandit ca daca au o anumita pozitie inalta in societate au dreptul sa nu respecte regulile. S-au gandit ca atata vreme cat nu sunt prinsi de autoritati, ei sunt mai “presus”.

Insa pentru virus nu conteaza ce functie ai, nu conteaza cati bani ai in cont, nu conteaza ce titlu ai, el se agata. Oamenii nu au inteles ca nu de autoritati trebuie sa se fereasca.  

Trist este ca lipsa de responsabilitate nu se rezolva pur si simplu. Rezolvam ignoranta comunicand oamenilor ceea ce nu stiu, insa responsabilitatea presupune mult mai mult.

Responsabilitatea inseamna sa intelegi contextul si implicatiile, sa intelegi efectul pe termen scurt, mediu si lung si sa iei decizii in consecinta. Acest lucru se poate obtine cu cunostinte din diferite domenii si capacitate de a intelege. Cu siguranta, responsabilitatea nu se obtine reducand nivelul de asteptari ale invatamantului pentru a obtine rezultate de promovabilitate mai bune.

Un examen de management picat de multi manageri

Ministrul Sanatatii spunea ca aproximativ 20% dintre Directorii de Spital sunt manageri adevarati capabili sa conduca si sa ia o decizie. Multi sefi de state si ministri au aflat cu surprindere ca nu este suficient sa le spui oamenilor sa faca ceva. Spre surprinderea lor oamenii au facut exact invers.

Daca ar fi sa fac o analogie as spune ca un manager este asemanator unui maestru papusar. Trage de o sfoara pentru ca papusa sa reactionezez intr-un fel. Deosebirea majora consta in faptul ca managerul incearca sa conduca niste oameni, iar oamenii au un caracter si propria personalitate, gandesc si au propriile filtre prin care vad si inteleg lumea, etc. Si atunci munca este mult mai dificila.

Rezultatele la nivel Mondial arata ca acolo unde au fost implicate femei din postura de ministru si unde comunicarea s-a facut foarte mult bazandu-se pe empatie, oamenii au reactionat mult mai bine. Insa, nu orice femeie poate da dovada de empatie si sa fie si un bun conducator.

Un manager trebuie sa fie capabil sa ia uneori si masuri dure, nepopulare, trebuie sa puna binele oamenilor sai mai presus de binele sau propriu, trebuie sa isi conduca oamenii in orice clipa iar oamenii sai sa il vada ca un sprijin. Oamenii respecta chiar si cele mai dure decizii daca au incredere in manager, insa pentru a ajunge la o astfel de situatie trebuie incredere, iar increderea se castiga si se construieste in timp.

Ne lipseste disciplina

Aceasta pandemie va ramane in istorie ca momentul in care omenirea a demonstrat ca ii lipseste disciplina. Am dezvoltat tot felul de dispozitive inteligente care sa faca lucrurile in locul nostru si am uitat cum este sa avem noi grija.

Am dezvoltat modalitati de a face lucrurile mai repede si mai repede, insa nu avem unde sa le facem. Creativitatea si inovatia a atins niveluri extrem de inalte, insa nu putem sa respectam cateva reguli simple: igiena, distantare, ascultare activa, etc. Conducatorii au stabilit reguli, insa au fost primii care le-au incalcat. Directori de spital si medici au fost cei care au incalcat regulile. Disciplina inseamna sa fii un exemplu pentru cei care ar trebui sa respecte acele reguli. Copii fac ce fac si parintii iar oamenii „fac ce face popa, nu fac ce spune popa”.

Din pacate, se poate spune ca igiena este facultativa in unele tari. Nici Romania nu poate spune ca este fruntasa. In unele zone, oamenii se spala pe maini dimineata si, apoi, ziua urmatoare. Nu respectam nici cele mai elementare reguli de igiena.

Igiena este o dovada a nivelului de educatie, este o dovada a capacitatii de conducere locale si nationale. Lipsa apei curente este de neacceptat in conditiile in care omul poate sa zboare, putem sa livram rapid cu ajutorul dronelor si sa transmitem o scrisoare care sa ajunga instantaneu.

Respectarea unei distante nu reprezinta un ordin transmis de o autoritate, reprezinta capacitatea de intelegere a unei persoane a modului in care bacteriile, virusii si microbii se transmit. 

Ascultarea activa inseamna sa asculti cu mintea deschisa, sa nu presupui ca stii deja ceea ce vrea sa spuna sau, si mai rau, sa consideri ca tu stii mai bine. Asculta mesajul, intelege, respecta – toatea acestea inseamna disciplina.  

Libertatea despre care multi amintesc in conditiile restrictiilor actuale este relativa. Esti liber sa fac ice vrei, cu conditia sa nu pui viata sau siguranta altora in pericol. Este un articol in Constitutie si trebuie tratat in consecinta.

Pandemia de Covid 19 va ramane in istorie ca un test pe care omenirea l-a picat!

Leave a Comment