Cand aud despre excelenta proceselor, cei mai multi se gandesc la eficienta si productivitate. De cele mai multe ori, eficienta si productivitatea sunt legate direct de procesele de fabricatie. Insa, procese exista in afaceri si in toate sistemele care ne inconjoara. Indiferent daca este vorba despre un sistem de afaceri sau alt tip de sistem, procesele reprezinta structura osoasa care permit acelui sistem sa functioneze si sa atinga un anumit nivel de performanta.
Procesele sustin afacerea in situatii de criza, in situatii de crestere si dezvoltare, in conditii de nesiguranta, dar si in conditii de prosperitate si crestere. Procesele sustin orice sistem, chiar daca nu este vorba despre o afacere. Procesele sustin activitatea unui ONG, procesele sustin un sistem de sanatate, procesele asigura funtionarea unui dispozitiv si obtinerea unui document oficial indiferent daca implica sau nu o tranzactie monetara, procesele asigura functionarea oricarui sistem.
Cand auzi despre procese excelente, te gandesti ca acestea functioneaza cu o eficienta de 100%. Probabil daca am spune ca uneori o eficienta de 50% ofera un castig mai mare decat o eficienta 100%, muti ar considera o prostie. Insa sunt si situatii in care alegi sa lucrezi cu o eficienta de 50% sau de 80% te ajuta sa castigi mult mai mult decat daca ai incerca sa lucrezi cu o eficienta de 100%. Nu reprezinta o prostie si totul depinde de procese.
Procesele te ajuta sa decizi cu ce eficienta sa lucrezi pentru un castig maxim posibil
Excelenta proceselor te ajuta sa alegi momentele in care trebuie sa lucrezi cu o eficienta de 50% pentru un castig maxim.
In urma cu mai bine de o luna, cand pandemia era la inceput, iar mastile de protectie nu se mai gaseau, oamenii au inceput sa isi manifeste creativitatea. Unii si-au amintit de perioada in care in spitale se foloseau mastile din tifon. Fiecare a inceput sa isi confectioneze masca cu ce avea la indemana.
Insa, autoritatile si multi specialisti au spus ca mastile nu sunt bune pentru ca nu asigura o protectie 100%. O informatie foarte adevarata, corecta si pertinenta din punct de vedere medical.
Insa, sunt situatii in care foarte binele este dusmanul binelui. Din dorinta de a fi perfecti si de a lucra cu o eficienta 100%, am facut mai mult rau decat bine.
Bineinteles ca un medic nu ar trebui sa intre in sala de operatie sau nu ar fi trebui sa intre in contact cu o persoana contaminata daca nu are o masca cu 100% protectie. Insa, cetatenii nu intra in sala de operatii, iar resursele sunt limitate (masti si manusi).
Foarte binele este dusmanul binelui
Utilizarea unei masti confectionate in casa asigura o protectie de pana la 50%, un procent care inseamna mult mai mult decat fara nici o protectie. Daca am merge mai departe cu acest mecanism de gandire, am putea spune ca daca s-ar fi folosit o masca inca de la inceput, atunci numarul bolnavilor ar fi fost mult mai mic. Sa nu uitam si faptul ca la un moment oamenii au devenit confuzi: sa poarte sau sa nu poarte o masca confectionata acasa. Autoritatile au pierdut din credibilitate, iar cetatenii au pierdut timp pretios.
Bineinteles ca ideal ar fi fost sa se gaseasca masti. Insa traim intr-o lume reala. In conditiile unei raspandiri agresive a virusului la nivel mondial cand toata lumea avea nevoie de masca, s-a instalat rapid o criza a manusilor si a mastilor de protectie. Iar atunci cand nu sunt, trebuie sa alegi intre o protectie redusa si un numar mai mic de imbolnaviri, sau fara protectie si un numar foarte mare de oameni contaminati.
Atunci cand ai informatii corecte, poti sa iei si decizii adecvate. In situatia de fata, am inteles mult mai tarziu procesul si atunci a aparut prima informatie din partea autoritatilor care recomanda folosirea unei masti, chiar si confectionata acasa.
O protectie de 100% a fost imposibil de asigurat, insa 50% inseamna foarte mult in conditiile date. Daca facem un calcul si ne gandim ca fiecare cetatean ar fi purtat o masca care ar fi asigurat o protectie de pana la 50%, atunci probabilitatea de imbolnavire s-ar fi redus cu pana la 50%.
Procesele te ajuta sa intelegi si sa recunosti ca nu le stii pe toate
Am invatat ca atunci cand ajungem pe o anumita pozitie trebuie sa stim tot. Sa admiti ca nu stii tot, da prost. Insa, realitatea este ca nu ai cum sa stii tot si tocmai de aceea exista echipa, exista specialisti, exista oameni cu o anumita experienta practica, exista procese, etc. Fiecare dintre aceste categorii te poate ajuta, cu conditia sa fii deschis, sa intelegi ce si cat nu stii.
Daca am intreba medicii din linia intai ce ar face diferit, probabil ne-ar spune ca tot ceea ce au crezut ca stiu, de fapt nu au stiut. Aceasta nu inseamna ca pregatirea lor ar fi slaba ci faptul ca in timp, de la o generatie la alta, multe practici au devenit o rutina.
Insa COVID 19 i-a fortat pe multi medici sa uite modul in care au procedat in mod uzual si sa incerce rapid alte practici medicale. Atunci cand stii cum se desfasoara un proces, care sunt etapele lui, ai o reprezentare vizuala a acestuia si iti este foarte clar care ar trebui sa fie rezultatul procesului, daca nu obtii rezultatul asteptat, poti sa modifici rapid, din mers.
Desi a existat etapa mastilor, pare ca nu ne-am ales cu o lectie invatata. Motivul pentru care testele rapide nu au fost luate in consideratie a fost marja de eroare de 20%. Acuratetea se refera la faptul ca exista riscul ca printre cei declarati negativi, sa existe si persoane pozitive la care boala nu se manifesta, inca.
Schimbare paradigma
Privind lucrurile astfel, cu siguranta nu reprezinta o modalitate de luat in consideratie. Insa, daca schimbam paradigma si te gandesti ca cei identificati pozitivi pot fi separati si in felul acesta sa reduce numarul potentialelor imbolnaviri, parca nu mai arata asa rau. Obiectivul testarii era identificarea persoanelor pozitive.
Conform datelor prezentate de autoritati, in jur de 10% dintre cei testati au fost confirmati pozitiv cu boala COVID 19. Aceasta inseamna, ca daca avem un grup de 100 persoane testate, 10 dintre ele sunt declarate pozitiv.
Conform simularilor o persoana contaminata care se misca liber poate contamina alte 244 in 30 zile. Prin urmare, daca cele 10 persoane din grupul testat, pe care testele rapide le-au identificat positive nu sunt izolate, ar imbolnavi aproximativ 2440 persoane in 30 zile. Un risc care poate fi eliminat doar prin separarea celor 10 persoane identificate pozitiv. Toti cei care sunt declarati pozitivi, pot fi izolati si tratati.
Din nou, foarte binele este dusmanul binelui. Ca nu exista bani pentru testare masiva sau ca exista cineva care nu a avut suficiente informatii si s-a simtit rusinat sa recunoasca acest lucru, tot exista o lectie pe care sa o invatam. Sa cunosti toate datele care descriu un proces, inseamna flexibilitate si o problema pe jumatate rezolvata. Intr-o astfel de situatie, nici o idee nu este atat de traznita, incat sa nu fie analizata.