Fiecare tara incearca sa lupte impotriva unui inamic prea mic ca sa fie vazut, insa mult prea distructiv ca sa treaca neobservat- COVID -19. Virusul se raspandeste mult mai repede decat se vindeca oamenii. A trecut de la o tara la alta, pentru ca nu are nevoie de pasaport, nu are nevoie de mijloc de transport special. Nu este pretentios! Nu are un obiectiv. El doar se extinde precum aerul oriunde gaseste un spatiu liber. In multe cazuri, corpurile omenesti pe care le atinge pierd lupta. In mod clar, cu atacuri de guerila nu vom reusi sa castigam lupta cu coronavirusul.

Virusul imbolnaveste pe oricine, indiferent de clasa, bani, nume, culoarea pielii, etc. Unii castiga lupta, insa sunt foarte multi care o pierd. Este clar faptul ca modul in care lumea a abordat aceasta situatie trebuie schimbat. Pare ca lumea incearca sa reziste atacului virusului prin lupte mici de guerila. Tarile si-au inchis granitele, insa a fost prea tarziu. Guvernele au restrictionat multe drepturi, insa nu este suficient.

Oamenii trebuie sa isi creeze noi obiceiuri in conditiile in care exista atat de mult necunoscut. Nu mai stiu pe cine sa creada si pe cine sa nu creada, iar cata vreme nu vad, nu cred.

Inca mai astept si mai sper ca un Presedinte va face un pas in fata, va propune sa tratam aceasta situatie sistematic si isi va asuma rolul de leader mondial. Pentru ca Macron avea dreptate. Suntem in razboi, insa nu cu un virus, suntem in primul rand in razboi noi cu noi. Cu atacuri de guerila nu vom reusi sa castigam lupta cu coronavirusul.

Indiferent de motiv, ca nu vor sau nu pot intelege, oamenii sunt in razboi ei cu ei. Trebuie sa creeze noi obiceiuri care inseamna disciplina, empatie, igiena, respect si nu sunt dispusi sa renunte la ceea ce au avut. Virusul s-a raspandit tocmai din aceste motive si din lipsa acestor obiceiuri.

Atatia oameni fac apel! Atatea resurse consumate! Pare cumva, ca am ajuns sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor. Si adevarul este pe aici pe undeva. Suntem atat de concentrati sa convingem oamenii sa stea in casa, suntem atat de ocupati si concentrati sa tratam, incat nu mai avem timp sa ne gandim la ce urmeaza.

Se spune ca atunci cand ai o problema dificila sa intrebi un copil. Nu este vorba desprea varsta, este vorba despre faptul ca un copil nu are atat de multe cunostinte generale si de specialitate. El nu are cunostinte de protocoale, de taxe, de restrictii. Un copil nu are o baza extinsa de cunostinte si nici nu are experienta, pentru un copil totul este simplu si incepe de la „De ce?”.

Daca intrebi un copil ce parere are despre aceasta situatie, iti va raspunde fara sa clipeasca “sa treaca mai repede”. Daca lasam virusul sa ne conduca, perioada va fi mai lunga. Daca vrem sa se scurteze, trebuie sa schimbam abordarea. Sa procedam precum in razboi: recucerim fiecare bucatica, fiecare cladire, fiecare straduta, fiecare cartier, fiecare localitate si facem acest lucru in mod sistematic. Pentru ca, cu atacuri de guerila nu vom reusi sa castigam lupta cu coronavirusul.

Asa cum spune Mike Ryan, expert in situatii de urgenta la Organizatia Mondiala a Sanatatii:

“ ….. trebuie sa mergem dupa virus. Trebuie sa luptam cu el!”

Pentru ca ce nu a distrus virusul, va distruge criza. Si atunci, va manca cine are bani, iar cine nu are …….. In curand, personalul medical si spitalele nu vor mai face fata, statul nu va putea sa sustina atatia oameni in somaj tehnic.

Cea mai mare pondere in business-ul local o au microintreprinderile si intreprinderile mici ~ 97,9 % , ceea ce inseamna ca 44,9% dintre angajati se gasesc in aceste companii.

Vor rezista companiile care fac parte din grupuri mari si au sustinere financiara.

In mod clar, copii au dreptate! Trebuie sa reluam controlul asupra situatiei pentru ca in acest moment, virusul controleaza lumea iar cu atacuri de guerila nu vom reusi sa castigam lupta cu coronavirusul.

Nu sunt medic, nu stiu care este procedura standard in cazul unui virus sau a unei pandemii. Insa, privit din exterior, totul pare sa fie cam asa:

  • identificam pacientul zero,
  • limitam raspandirea prin izolare si carantina;
  • tratam bolnavii;
  • cream un vaccin.

Un copil intreaba. Dar de ce nu dezinfectam aerul si obiectele pe care un om contaminat le-a atins? Exista un aspect pe care l-am omis? Virusul ramane in viata pe diferitele suprafete din jur: haine, cladiri, strazi, garduri, etc. Pe unde un om contaminat a trecut, tot ceea ce a atins, devine contaminat. Orice persoana care vine si atinge se poate imbolnavi. Si atunci vom fi precum Mesterul Manole: construim azi si se naruie maine.

Poate ar trebui sa schimbam abordarea:

  • incepem cu o zona pilot pe care o delimitam vizibil:
  • identificam persoanele bolnave si le tratam;
  • izolam persoanele suspecte;
  • dezinfectam interiorul si exteriorul;
  • continuam sa dezvoltam un vaccin.

Nimeni nu intra in aceasta zona si nimeni nu iese. Construim un plan despre cum aplicam si extindem zonele sigure pe care il comunicam tuturor. In acest mod le oferi oamenilor vizibilitate, speranta. Oamenii au nevoie sa stie cat va dura!

Ce este mai rau decat pandemia de Coronavirus? Criza economica care incepe sa se instaleze. Cu cat reducem durata de izolare si reincepem activitatile economice, cu atat ne va fi mai usor.

“Sunt trist să vă spun că prezic că lucrurile vor deveni mai rele înainte să devină mai bune”

asa cum spune CEO-ul Amazon, Jeff Bezos.

Distribuie articolul:

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *