Nevoia si dorinta de a produce mai mult exista indiferent de tipul sau dimensiunea afacerii. Companiile mici isi doresc sa produca mai mult ca sa poata vinde mai mult. Aceste companii au nevoie sa ruleze rapid si continuu banii. Companiile mari au nevoie sa produca mai mult, pentru a vinde mai mult intrucat tranzactiile sunt la un nivel mult mai mare.
Si atunci, este fireasca dorinta si intrebarea “ cum sa produci mai mult fara costuri suplimentare”.
Daca ar fi sa il parafrazam pe Ford, am spune;
“ Indiferent daca crezi ca se poate, sau crezi ca nu se poate, in ambele cazuri ai dreptate!”
Nu este filozofie, este un adevar. In functie de modul in care gandesti, vei actiona mai departe. Daca crezi ca nu este posibil, cel mai probabil te vei opri din citi. Daca crezi ca se poate, atunci vei continua sa citesti si probabil vei gasi o inspiratie pentru o problema care iti ocupa gandurile de multa vreme.
Modalitatile la care ne gandim in mod uzual atunci cand vine vorba despre a produce mai mult sunt urmatoarele:
- ore suplimentare;
- mai multi angajati;
- mai multe echipamente.
Fiecare dintre alternative prezinta avantaje si dezavantaje si presupune costuri suplimentare si timp indelungat de implementare.
Cresterea numarului de echipamente
Aceasta alternativa este probabil cea mai costisitoare, atat din punct de vedere bani, cat si timp, dar si efort. Necesita o investitie atat pentru achizitie, dar si pentru instalare si mentenanta. Necesita suplimentarea angajatilor, ceea ce reprezinta a doua alternativa. Exista riscul ca utilizarea echipamentului sa fie foarte redusa si atunci amortizarea investitiei sa se realizeze intr-un timp mai indelungat, sau niciodata (in cel mai rau caz). Cum scopul nostru este sa producem mai mult, fara costuri suplimentare, aceasta alternativa nu este de ajutor.
Cresterea numarului de angajati
Marea provocare a momentului pentru marea majoritate a angajatorilor este ca nu se gasesc angajati. Au aparut alternative din alte tari, insa procesul este destul de lung. Nu se poate spune ca este la fel de costisitor, insa presupune costuri suplimentare. Chiar daca se gasesc angajati la nivel local sau national, tot va fi necesar timp pentru pregatirea acestora. Este cunoscut faptul ca un angajat nou are nevoie de ~ 6 luni pentru a ajunge sa fie profitabil, adica sa fie capabil sa acopere jobul 100% fara sa faca greseli si sa inceapa sa recupereze din investitia necesara in procesul de recrutare. Nici aceasta alternativa nu reprezinta o alegere buna.
Ore suplimentare
Orele suplimentare reprezinta alternativa la indemana. Angajatii cunosc deja procesele, echipamentel, produsele. Am putea sa concluzionam ca fiecare ora suplimentara lucrata in plus, inseamna o crestere echivalenta a produselor realizate/vandute. Orele suplimentare constitue cheltuieli suplimentare. Insa, niciodata cresterea timpului de lucru cu 50% nu inseamna cresterea cantitatii produse cu 50%. ii incurajam pe toti sa faca acest test pe o durata de ~ 1 luna. rezultatele vor fi surprinzatoare. De fapt, cu cat creste numarul orelor suplimentare, cu atat scade cantitatea produsa si creste riscul de greseli, erori care implica reparatii, remanieri, etc. Nici aceasta alternativa un aduce raspunsul intrebarii din titlu. Si tousi, raspunsul se gaseste partial in aceasta alternativa.
Greselile, erorile, remanierile, reparatiile, re-facerea
Atunci cand esti interesat sa produci mai mult, fara costuri suplimentare, trebuie sa te uiti prima data la problemele de calitate (corect, adevarate si reale). Acele greseli care pot fi reparate si despre care se spune de fiecare data cu satisfactie “nu este rebut”. Nu este rebut, insa reprezinta bani pierduti. Lucrezi dublu, castigi doar o singura data. Pentru companiile care au implementat intr-o masura mai mare sau mai mica Lean manufacturing/ Lean Entreprise sau World Class Performance, acesti bani reprezinta pierdere, adica oportunitate de castig cu efort mic.
Un produs defect si refuzat de catre client reprezinta bani pierduti atat pentru refacere, cat si costurile de transport.
Orice reparatie, remaniere, refacere, ajustare sau chiar pastrare in stoc in ideea ca vom reusi candva sa vindem, reprezinta bani care pot fi castigati fara nici un efort suplimentar.
Revenind la intrebare, se poate afirma fara nici o urma de indoiala ca se poate produce mai mult fara costuri suplimentare, fara echipamente noi, fara investitii, fara angajati noi.