Pentru multi dintre cei care au cunostinte despre metodologia Lean pare imposibil ca mama sa aiba vreo legatura cu metodologia care a facut ca o companie producatoare de masini de cusut si razboaie de tesut sa ajunga lider mondial in productia si vanzarea de automobile.
In orice familie, mama este cea care tine familia unita. Atunci cand este nevoie, ea repara, ea este cea care ne instruieste si ne invata inca din primele momente de viata, ea prepara mancarea si ne disciplineaza, ea este cea care gestioneaza resursele familiei, ea este cea care faciliteaza comunicarea in interiorul familiei, dar si in relatia cu exteriorul (in special atunci cand facem o prostie la scoala sau stricam rodul deflori ai vecinei). Mama este cea care se ocupa de transportul diferitelor lucruri, ea este cea care ne asculta, ea este vinovata atunci cand noi nu reusim ceva. Oare cum reuseste?
Cu siguranta, nu ne gandim la mama ca la o persoana care gandeste Lean (“Lean thinker”). Iata ce ne invata mama despre metodologia Lean!
Siguranta si securitatea este pe primul loc
Mama te invata cum sa faci lucrurile intr-un mod adecvat, corect si sigur pentru siguranta ta si a celor din jur. Atunci cand nu urmam sfaturile ei, ea este cea care ne ofera prim ajutor de o calitate excelenta.
Importanta organizarii si curateniei
De cate ori nu am auzit-o spunand “Trebuie sa iti pui lucrurile in ordine! Ti-ai spalat mainile?”. Cu siguranta ea nu a participat la nici un training 5S, insa nimeni nu poate sa curete, sa organizeze si sa mentina casa curata asa cum face mama. Periuta de dinti in baie, lingura in bucatarie si instrumentele de scris acolo unde scrii. Poate ca ar trebui ca o mama sa livreze training-urile 5S, sa ne invete cum organizeaza lucrurile astfel incat intotdeauna are la indemana ceea ce are nevoie si nu cauta prin casa (cu exceptia cazurilor in care le punem noi “bine”).
Gandire strategica
Inca foarte devreme in dezvoltarea noastra, mama se gandeste la ce trebuie facut pe termen scurt si care va fi impactul acelor decizii pe termen lung. Ea se gandeste la ce scoala sa mearga copilul, la ce activitati sa inscrie copilul, cine are grija de copil dupa scoala, cu cine se imprieteneste si ce anturaje frecventeaza, ce locuri sa viziteze din care copilul sa poata invata. Mama se gandeste cum sa faca astfel incat sa ne fie bine cand vom fi mari.
Ajutor si invatare prin exemple
Inca de foarte devreme, mama este langa noi si ne invata lucrurile de baza: sa mancam, sa vorbim, sa mergem. Ea ne arata, ne incurajeaza sa atingem si sa exprimam ce simtim. Tot ea ne arata, ne incurajeaza sa incercam, ne corecteaza si apoi ne sustine pana reusim. Cu mama invatam matematica si relatiile interpersonale – de exmplu sa ne jucam impreuna cu aceeasi jucarie. Cu cat mai repede acceptam ceea ce ne invata, cu atat mai repede obtinem si beneficiile aplicarii (citim mai repede, intelegem mai usor, acceptam lucrurile mai rapid, etc).
Rezolvarea problemelor dupa identificarea cauzei
Mama nu a invatat niciodata despre analiza radacinii cauza, despre analiza 5 Why sau despre diagrama fishbone, insa ea incearca sa rezolve toate problemele. Poate nu a auzit niciodata despre metodele amintite anterior, insa ea asculta, pune intrebari, uneori te scoate din sarite si apoi vine cu o explicatie. Refuzam de multe ori solutiile ei pentru ca ea nu are studii adecvate, sau consideram solutiile mamei o prostie, insa explicatiile ei sunt intotdeauna solide. Bineinteles ca ne este greu sa ne intoarcem si sa recunoastem ca a avut dreptate.
Planificare si echilibrarea sarcinilor
Mama isi gestioneaza propriul program, propria activitate, lucrurile care ii fac placere fara sa uite de nevoile familiei si de responsabilitati: calca, spala, face curatenie, pregateste mancarea, hraneste animalele de companie, are timp sa ne asculte cand ne plangem ca ceva nu merge bine si sa mai si repare ceva in casa. Mama contacteaza furnizorii de utilitati, face cumparaturile, ia si duce copii la antrenamente sau se asigura ca este pregatit costumul pentru serbare sau pentru un concurs.
Foloseste instrumentele adecvate pentru realizarea unei activitati
De cele mai multe ori, mama nu are cunostinte de mecanica, insa ea functioneaza pe principiul urmareste instructiunile, ceea ce inseamna sa folosesti instrumentele adecvate, fara a face improvizatii. Mama nu lasa activitati nefinalizate pentru ca nu a avut cu ce sa lucreze. Intotdeauna gaseste o solutie chiar daca asta inseamna sa ceara cu imprumut, sa cumpere, sau sa aduca un specialist. Pentru mama, intotdeauna exista o solutie, trebuie doar sa schimbi unghiul din care privesti lucrurile.
Oamenii nu sunt piese de rezerva
Mama trateaza fiecare om conform personalitatii sale. Recompensele si pedepsele sunt diferite, in functie de caracterul fiecaruia. Repartizeaza activitatile in functie de ce poate fiecare sa faca, in functie de nivelul de cunostinte. Pentru a atinge rezultatele asteptate, mama motiveaza oamenii in mod diferit. Cu unii este sobra, pe altii ii incurajeaza, pe unii ii apreciaza public iar cu altii discuta in particular. Mama nu trateaza pe nimeni ca fiind neimportant sau nesemnificativ. Mama ii asculta pe toti. Pentru a realiza ceea ce se asteapta de la noi, fiecare trebuie tratat in mod diferit.
Management visual
Mama nu a invatat niciodata despre management visual, insa iti spune cu cat ai crescut in ultimele luni folosind un creion si tocul usii. Atunci cand sunt mai multi copii, fiecare liniuta este marcata cu nume si data.
Face ceea ce este corect nu ceea ce este popular
Cu siguranta, toti isi amintesc de un moment in care mama a decis sa faci ceva, desi nu ai fost de acord. Ai suspinat, te-ai enervat, uneori poate ai plans, insa daca mama a spus ca trebuie sa faci ceva, ai facut acel lucru in ciuda protestelor. Dupa pranz, trebuie sa dormi! Lasa-l si pe el la leagan, da-i si lui jucaria, odata tu, odata el. Aproape ca te-ai gandit ca nu te iubeste. Insa ea face ceea ce este corect, nu ceea ce este popular.
Recompenseaza comportamentul corect
Intotdeauna cand ai facut ceva bine, recompensa mamei nu s-a lasat asteptata, indiferent daca a fost vorba despre notele bune obtinute la invatatura, daca ti-ai indeplinit sarcinile, sau pur si simplu pentru ca ai facut ceva mai bine decat faceai de obicei. Atunci cand te comporti cum trebuie, mama are intotdeauna bomboane, ceva dulce sau iti permite sa mergi undeva. Pentru fiecare lucru bun, pentru fiecare realizare, exista o recompensa si un cuvant de apreciere.
Managementul timpului
Atunci cand mama te duce la scoala, ai putea sa urmaresti ceasul si in functie de locul in care te afli si de ceea ce iti arata ceasul poti sa spui daca ajungi la timp sau daca intarzii. Pentru o mama, totul inseamna planificare si managementul timpului. Daca in locul cuvantului mama, punem cuvantul manager, obtinem tot ceea ce face un manager performant si poate fi util pentru oricine isi doreste sa obtina mai mult de la echipa sa.
Mama este cel mai bun Manager Lean!