In lumea din domeniul fabricatiei, in care totul se realizeaza foarte rapid, iar deciziile trebuie luate foarte repede, timpul in care masinile nu functioneaza devine unul extrem de scump. Intrucat eficienta este foarte importanta, mentenanta preventiva devine o practica critica fundamentala. Desi, in multe cazuri aceasta este privita in mod gresit ca o pierdere, mentenanta preventiva este, de fapt, o investitie strategica pe termen mediu lung in interesul si pentru binele companiei.

Elimina breakdown-uri

Mentenanta preventiva presupune inspectii regulate, activitati de intretinere si reparatii ale masinilor si a echipamentor pentru a preveni aparitia breakdown-urilor/defectiunilor neplanificate. Printr-o abordare proactiva a potentialelor probleme, companiile din domeniul fabricatiei pot reduce foarte mult numarul si durata opririlor neplanificate. Astfel de opriri influenteaza negativ planurile de productie si termenele de livrare angajate in fata clientilor.  Prin realizarea activitatilor de mentenanta preventiva, se asigura ca echipamentele functioneaza la nivel optim, se reduce numarul defectiunilor costisitoare si se prelungeste durata de viata a masinilor si echipamentelor.

Reduce costurile

In timp ce multi pot sa priveasca activitatile de mentenanta ca o cheltuiala inutila, aceasta este, de fapt, o masura de reducere a costurilor. Prin identificarea si rezolvarea unor probleme mici inainte ca acestea sa se transforme in probleme majore, producatorii pot sa evite astfel reparatiile costisitoare. In unele situatii se poate ajunge si pana la inlocuirea echipamentului. Exploatarea „run-to-fail” sau „pana crapa”, este una extrem de costisitoare. Intotdeauna se intampla, atunci cand ai nevoie cel mai putin sa se intample. In plus, mentenanta preventiva ajuta in optimizarea performantei echipamentului, conduce la economisirea de energie si chiar la o imbunatatire a eficientei. Prin investitii in mentenanta preventiva, companiile reduc costurile generale de operare si maximizeaza castigul din investitie.

Imbunatateste siguranta si securitatea

Siguranta si securitatea angajatilor este o prioritate majora pentru orice tip de companie. Prin neglijarea activitatilor de mentenanta se poate ajunge la situatii riscante, se pune in pericol integritatea angajatilor si a proceselor de productie, ba chiar se pune in pericol intreaga companie. Inspectiile regulate reprezinta una dintre cele mai ajutatoare activitati de identificare a potentialelor riscuri, permitand astfel companiilor sa initieze masuri proactive pentru solutionarea riscurilor cu costuri extrem de mici comparative cu costurile in cazul unor defecte majore. Prin prioritizarea activitatilor de mentenanta, companiile de productie demonstreaza angajamentul lor pentru  excelenta in afaceri si pentru crearea unui mediu de lucru sigur pentru angajati.

Asigura acelasi nivel de calitate al produselor

In companiile de productie, calitatea produselor este primordiala. Un echipament defect poate deteriora produsele, ceea ce determina nemultumirea clientilor si se poate ajunge pana la potentiale retrageri ale produselor de pe piata. Activitatile de mentenanta asigura acelasi nivel de calitate al produselor. Rezolvarea problemelor inainte ca acestea sa afecteze productia, ofera posibilitatea companiilor sa isi mentina cele mai inalte standarde de calitate, sa indeplineasca asteptarile clientilor si isi apere reputatia in piata.

Imbunatateste eficienta operationala

Eficienta este coloana vertebrala a oricarei companii din domeniul productiei. Prin mentinerea echipamentelor in stare inalta de functionare, se optimizeaza intreruperile din productie. Totodata, se eficientizeaza fluxurile si se maximizeaza productia. In acest fel se imbunatateste eficienta operationala, se reduc timpii de livrare si creste satisfactia clientilor.

Concluzie

In concluzie, se poate spune faptul ca activitatile de mentenanta preventiva nu reprezinta o irosire a resurselor. Mentenanta preventiva este o investitie strategica daca sunt optimizate, daca sunt realizate in mod corect si cu recurenta adecvata. Realizand activitatile de intretinere in mod regulat si prin realizarea serviciilor si a activitatilor de reparatie preventiva, se imbunatateste durata de functionare a echipamentului. De asemenea, se reduc costurile de functionare si reparare. Se imbunatateste siguranta pentru angajati, produse si intreaga companie. Se mentine un nivel inalt de calitate a produselor si creste eficienta operationala.

Distribuie articolul:

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *