Inainte de COVID-19 eram atat de agitati cu munca, cu familia, cu activitatile pe care ne-am fi dorit sa le realizam dar nu aveam timp, cu termenele care trebuiau respectate. Parea ca nu reusim sub nici o forma sa recuperam. Era o rutina pe care o desfasuram in mod ciclic. Eram intr-o spirala care ne aducea, totusi, un anumit nivel de satisfactie.

Intotdeauna altcineva este de vina

Pentru fiecare nereusita, ne plangeam de cineva. Era de vina seful, era de vina sotul sau sotia, erau de vina copii, era de vina antrenorul, etc. Intotdeauna era vina cuiva. Niciodata nu ne puneam intrebarea ce as putea face eu astfel incat sa ajut.

Coronavirusul va ramane in istorie nu doar ca o criza la nivel mondial in domeniul sanatatii si o criza economica, dar si ca o importanta lectie de leadership. A fost momentul in care cu multa frustrare multi (autoritati publice, manageri, parinti, copii, etc) au aflat ca oamenii nu asculta si ca nimic nu sta in controlul lor.

De cate ori nu am auzit oamenii din jur plangandu-se de lipsa de leadership! Leadership la nivel de tara, la nivel de corporatie, la nivel de regiune, la nivel de companie, la nivel de departament, la nivel de echipa etc. Ne plangeam si la nivel de familie. Insa atunci spuneam ca parintii sunt de vina pentru nreusita noastra. Fratii si surorile sunt vinovate pentru ca au primit mai mult. Intotdeauna ne-am indreptat criticile catre ceilalti, insa niciodata nu ne-am gandit la noi.

Este bine sa cauti raspunsuri

Niciodata nu ne-am pus intrebarea oare ce as putea sa fac eu astfel incat sa ajut. Acest virus, a redus totul la nivel de individ, la nivel personal in contextul grupului. Pentru ca degeaba toti ceilalti respecta regulile, daca eu nu le respect. Degeaba cineva incearca sa construiasca daca eu continui sa creez probleme.

Ce poti face pentru a ajuta un lider? Inainte de asta, vreau sa iti povestesc despre o situatie care s-a intamplat in urma cu aproximativ o luna. La acel moment criza era la inceput si companiile de servicii incepeau sa lucreze de acasa.

Inca mai erau suficiente companii care, din diferite motive, nu au putut sa treaca la lucrul de acasa. Desi o parte din cantinele-restaurant fusesera inchise, mai erau cateva deschise pentru cei care inca mergeau la birou.

Intr-o astfel de cantina-restaurant, unul dintre tinerii care serveau, plin de suparare ii spunea unui client cat de rau ii pare ca nu are o putere sa infecteze toate obiectele din jur cu coronavirus astfel incat toti clientii sa moara, iar unitatea sa isi opreasca activitatea in sfarsit. Supararea lui cea mai mare era ca toti cunoscutii lui stateau acasa, iar el trebuia sa mearga la serviciu. Pare revoltator acum cand citesti, insa incearca sa te privesti cu ochii si cunostintele de acum, pe cel care erai in urma cu o luna.

Iata 4 lucruri pe care le poti face pentru a sustine munca unui lider, indiferent daca este la munca sau acasa.

Respecta regulile, fii parte a solutiei, nu parte a problemei

Democratia a creat multe standarde noi de munca si viata. In ultimii 30 ani, romanii au invatat ca ii este cel mai bine celui care incalca regulile. Pentru ca “regulile sunt facute pentru a fi incalcate”, iar mie nu mi se intampla nimic daca le incalc.

Insa, a venit acest virus care nu stie cine esti tu, iar cine a incalcat regulile a avut de suferit. Acesta este unul dintre acele momente in care trebuie sa respecti regulile si sa devii parte a solutiei. Gandeste-te ca strangi jucariile dupa un copil. Tu le strangi pe de o parte, iar el vine in spate si le imprastie. Pare o munca fara sfarsit si simti ca nu reusesti sa ajungi sa mai faci si altceva. Opreste-te din a critica, regandeste tot si gaseste solutii sau modalitati in care sa sporesti rezultatul regulilor.

Cand nu esti in mijlocul luptei, cand nu esti in pozitia in care toti asteapta o decizie de la tine, este usor sa iei decizii mai bune. Insa atunci cand esti in lumina reflectoarelor si toti ochii sunt indreptati spre tine si mai exista si riscul suferintei oamenilor, este extrem de dificil sa iei cele mai bune decizii si sa fii liderul pe care toti il asteapta.

Ajuta-l pe cel care a preluat rolul sa devina liderul pe care ti l-ai dori. In loc sa fii o parte a problemei, incearca sa devii o parte a solutiei. Asigura-te ca si altii din jurul tau respecta regulile, iar daca vezi ca vor sa incalce o regula, incearca sa le oferi suficiente motive care sa ii determine sa nu incalce regula. Devin-o parte a solutiei!

Fii om si aminteste-ti ca si liderul este om

Ne asteptam ca cel care este la conducere sa stie tot, sa stie ce este mai bine, sa stie ce trebuie facut, sa ne spuna cum sa facem, etc. Insa, si liderul este om. Are familie, are probleme, are o capacitate limitata de a vedea si a intelege lucrurile. Poate a gresit, insa in acel moment a dat tot ce a putut mai bine luand in consideratie nivelul de cunostinte, experienta, abilitatea de a lucra sub stres.

Daca pentru tine ceva este extrem de simplu pentru ca ai trait si ai experimentat acea situatie, nu te astepta ca toti oamenii sa fi trecut prin aceleasi experiente. Da posibilitatea liderului si oamenilor din jurul tau sa afle despre experientele tale, sa stie cum ai rezolvat, sa stie ce decizii ai luat si de ce, si explica de ce crezi ca este o situatie asemanatoare desi sunt contexte diferite.

Astepta-te sa nu vada lucrurile asa cum le vezi tu, insa da-i liderului posibilitatea sa proceseze informatia.

Ofera empatie

Cel mai usor este sa judeci, chiar daca in multe situatii tu nu ai trecut printr-o situatie asemanatoare. Fiecare om are propriul mod de a se comporta in situatii de criza si prin urmare fiecare se descurca si rezolva in propriul mod. Incearca sa intelegi motivul pentru care oamenii (angajati, colegi, autoritati) se comporta intr-un anumit mod cu care poate nu esti de accord si iti este greu sa il intelegi.

Este greu sa te pui in pantofii cuiva si sa fii empatic in special in situatii de criza. Insa, este cel mai bun moment sa incepi sa asculti cu mintea deschisa, sa respecti punctul de vedere al celuilalt, sa iti exprimi punctul de vedere (daca este cazul)- fara frustrare.

In momente dificile si momente de criza este bine sa asculti mai mult, sa oferi mai mult ajutor fara a comenta, sa ii ajuti si pe altii sa inteleaga de ce liderul ar putea sa ia anumite decizii.

Cand criza va trece, va fi suficient timp sa analizezi, sa dezbati, insa important este sa depasesti criza- tu, familia ta, colegii tai, prietenii tai, cunoscutii tai. Sunt suficienti oameni pe care ii poti ajuta sa inteleaga.

Foloseste situatia de criza sa inveti si sa te dezvolti

Orice situatie dificila din care ai invatat ceva reprezinta un castig important. La scoala sau in timpul cursurilor in sala, inveti impreuna cu echipa intr-un mod relaxat, respectand niste reguli. Cand ai plecat de la curs, mare parte din cee ace ai invatat, se sterge. Intr-o situatie dificila, orice lectie invatata ramane adanc marcata intrucat inveti lucruri noi, aplici si experimenteezi rezultatele in timp real, iar uneori acele rezultate sunt dureroase. Este un mod extrem de dur de a invata ceva, insa este cu siguranta modul in care nu vei uita niciodata ceea ce ai invatat.

COVID-19 este o criza de o asemenea magnitudine si putere incat ne-a bulversat pe toti, ne-a facut pe toti sa fim dezorientati. Pare ca tot ceea ce am stiut nu mai este valabil si trebuie sa invatam repede sa traim si sa ne asiguram o noua stare de confort, insa nu simtim nimic ca fiind suficient de tare sa poti construi pe el.

Originea sau “Zero absolut“ pare ca se schimba si se seteaza din nou. Tot ceea ce a fost important, dintr-o data nu mai este relevant. Incercam sa construim o stare noua de normalitate in care vechile standarde nu mai pot fi folosite. Trebuie sa adoptam noi moduri de a vedea si gandi lucrurile. Invatand azi ne pregatim pentru noul viitor, despre care nimeni nu poate spune cand va incepe si nimeni nu poate anticipa cum va fi.  

Aceasta criza ne da o sansa pe care nu am avut-o niciodata. Sa fim reali si vulnerabili, pentru ca in momente de criza nimeni nu are toate raspunsurile. Este cel mai propice moment sa recalibrezi modul in care ai gandit pana acum.

Cum poti sa ajuti un lider sa fructifice rezultatele?

In loc sa fii parte a problemei, invata sa devii parte a solutiei. Poti face acest lucru doar punandu-te in “pantofii” celorlalti, fiind mai uman si privindu-i mai uman. Si, cel mai important lucru, este sa inveti si sa te dezvolti uman si profesional.

Daca vei proceda in acest fel, vei da posibilitatea liderului sa identifice ceea ce este cu adevarat important si il vei ajuta sa isi ia un avant pentru binele si bunastarea tuturor. De ce ar trebui sa ajuti un lider? Pentru ca lideri sunt mai putini, indiferent daca sunt mai buni sau mai rai. Insa cei pe care ii conduc sunt cei mai multi.

Distribuie articolul:

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *