De cele mai multe ori, productivitatea este legata in mod direct de echipamente, de tehnologia folosita, de prezenta informatiilor, etc. Cu toate acestea, sunt situatii in care oamenii au tot ceea ce este necesar si cu toatea acestea nu reusesc sa fie productivi. Atunci cand se intampla asa ceva, totul tine de paersoana in cauza.

Studiile au demonstrat ca cu cat oamenii se simt mai bine, cu atat sunt mai productivi, iar starea de bine apare atunci cand oamenii se gasesc intr-un spatiu curat, ordonat, luminat, intr-un spatiu pe care il percep ca fiind sigur.

Incearca sa iti amintesti perioada de dinainte de pandemie cand mergeai la birou. Cum te simtei cand vedeai masa plina cu documente? Desi cu o zi in urma ai lucrat din greu, stiva de documente nu parea sa scada. Ba, parca era mai mare. Biroul era incarcat cu multe obiecte, unele mai utile, altele mai putin utile, dar despre care tu consideri ca iti vor trebui candva. Degeaba faceai curatenie pe birou, aspectul de dezordonat se pastra.

Si ce spatiu generos era pe masa de lucru! Acum, uitandu-te cat de putin spatiu ai acasa, parca iti este dor de birou. Insa, pana sa te intorci la birou, invata cum sa iti creezi starea de bine atunci cand muncesti.

Aseaza-te in locul in care lucrezi acum si elimina tot ce exista pe masa (birou). Gandeste-te care este instrumentul pe care il folosesti in activitatea ta, cel mai des. Cel mai probabil este un PC, sau un laptop sau ambele. Aseaza-le pe masa astfel incat sa ajungi la ele in mod natural, fara sa te intorci tot timpul. Incearca sa faci aceasta activitate de parca ai fi cea mai lenesa persoana. Pentru a ajunge la ele, trebuie doar sa intinzi mainele, sau sa ridici privirea fara sa ridici capul. Cat mai putine miscari!

Apoi, gandeste-te care sunt alte obiecte pe care le mai folosesti zilnic. Poate ai un caiet in care iti notezi, subliniezi, etc. Este “stiinta ta” cum ne place noua sa ii spunem. Aseaza-l in apropiere, astfel incat, oricand ai nevoie de el, sa fie la indemana. (Scurta intrebare: te-ai gandit sa iti creezi acel caiet in format electronic? Atunci cand lucrezi acasa sau la serviciu si ai laptopul cu tine, ai si caietelul in format electronic. Este mai usor! Gasesti mai usor cu butonul search. Subliniezi, colorezi, bold-uiesti scrisul, folosesti font-uri diferite. Daca vrei, poti chiar sa adaugi si floricele. Si nu mai ai nevoie de marker, culori, caiet, etc!)

Ai nevoie de un instrument de scris? Poti sa il asezi pe caietul pe care iti iei notite? Mai ai nevoie si de alte instrumente de scris? Cat de des? Daca nu ai nevoie de acele instrumente zilnic, atunci nu exista nici un motiv pentru care sa ai pe masa un suport cu instrumente de scris. Cred ca ar trebui sa mai stabilesti pe masa un loc unde sa ai intotdeauna o cana (pentru ceai, cafea, apa, etc).

Cum arata? Bine! Aerisit! Parca simti ca incepi sa ai lucrurile sub control. Si ai un sentiment de bine! Incearca sa pastrezi aceasta organizare. In fiecare zi evalueaza ceea ce ai pe masa si asigura-te ca ai spatiul liber. Dupa cateva zile, ti-ai creat un obicei. Cand te vei intoarce la birou, aplica acelasi lucru. Nu renunta la un obicei bun!

Lucrezi in mod obisnuit cu documente pe hartie? Poate ai vrea sa stii ca, in conformitate cu legea arhivarii, doar 12 tipuri de documente ar trebui sa fie pastrate in format hard (pe hartie) si sa fie arhivate. Prin urmare, este timpul sa te gandesti cum sa propui un proiect prin care sa reduci cantitatea de hartie. Te gandesti ca nu vor fi interesati? In urma cu cateva luni, cele mai multe companii spuneau categoric nu se poate pentru lucrul de acasa. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat. Oamenii se tem de tot ceea ce este nou, ceea ce modifica o realitate pe care o stiau sau se tem de ceea ce nu inteleg. Este posibil ca acum un proiect pentru reducerea numarului de documente pe hartie, sa fie vazut altfel.

Si mai trebuie sa stii un lucru. Creierul lucreaza cate o sarcina o data. Prin urmare, lucrezi cate un document. Ai terminat, il iei pe urmatorul. Nu intinde mai multe documente pe masa daca nu intentionezi sa cauti un model in ele.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *