Gasirea si pastrarea angajatilor a fost dintotdeauna provocarea managerilor. Sarcina principala a acestora si una dintre provocarile principale este de a pune omul potrivit la locul potrivit. Fiecare angajat trebuie sa stie care este scopul jobului sau, sa aiba la dispozitie instrumentele de care are nevoie si abilitatile necesare pentru a realiza acel job. Este, de asemenea, important sa cunoasca cum trebuie sa ia decizii atunci cand lucrurile ies din standardul utilizat in mod recurent.

In cadrul companiilor se gasesc angajati care atunci cand realizeaza o sarcina, o realizeaza la cel mai inalt nivel de performanta si profesionalism. Mai sunt si angajatii care nu stiu, dar sunt dorninci sa invete. Sunt si angajati care considera ca au invatat suficient si refuza orice propunere pentru a invata lucruri noi (cum sa realizeze acealeasi sarcini folosind alte instrumente, cunostinte si abilitati noi, etc). Si sunt si angajatii care functioneaza pe principiul “daca-i musai, cu placere”. Nu isi asuma sarcini, insa daca le sunt alocate, atunci le realizeaza. Sunt acei angajati ascultatori.

Managerul trebuie sa trateze toti angajatii la fel, insa trebuie sa aiba in vedere ca fiecare este unic in felul lui. Planul individual de dezvoltare profesionala este creat conform nevoilor si unicitatii fiecarui angajat.

 Fiecare angajat isi aduce aportul la binele companiei prin binele propriu si atunci acesta este motivul pentru care fiecare angajat trebuie sa aiba un plan de dezvoltare. Acest plan trebuie sa creeze acele conditii in care angajatul gaseste motivatie. Desi multi cei care considera ca managerul este cel care motiveaza, in realitate motivarea apare doar atunci cand individul considera ca sunt indeplinite conditii pe care el le doreste sau le urmareste.

Cum se realizeaza dezvoltarea angajatilor

Procesul de dezvoltare profesionala include 4 etape:

  • Predare
  • Experimentare
  • Expertiza
  • Coaching.

Procesul de invatare incepe in sala de curs cu cunostinte generale despre un anumit subiect. Unul sau mai multi profesori/traineri prezinta noile cunostinte, iar angajatul noteaza si incearca sa retina cat mai mult. In aceasta etapa, probabilitatea ca acel angajat sa realizeze o anumita sarcina este aproape inexistenta.

In etapa urmatoare, angajatul primeste informatii direct de la un instructor si practica realizarea acelor sarcini sub stricta supraveghere si control. Cu cat practica mai mult cu atat se creaza un automatism. In timp, angajatul nu va mai avea nevoie de supravegherea stricta si control.

In etapa a 3-a, angajatul este capabil sa realizeze anumite sarcini foarte bine, este independent si poate sa ia decizii singur.

Ultima etapa a procesului de dezvoltare consta in dezvoltarea angajatului sa realizeze anumite sarcini la un nivel superior de performanta, sa se autodepaseasca, sa gandeasca si sa reactioneze asa cum iti doresti in functie de situatie, sau chiar sa adauge noi niveluri de abilitati si capabilitati. Este etapa de coaching.

Coachingul reprezinta metoda prin care o persoana mai experimentata si cu mai multe abilitati ofera unui angajat sfaturi si directionare pentru a ajuta persoana respectiva sa se perfectioneze intr-un anumit domeniu, sa isi imbunatateasca performanta, sa isi dezvolte abilitatile, si chiar sa isi dezvolte cariera.

Top – Gun Maverick – cea mai buna lectie de coaching si leadership

Pentru cazul in care iti doresti sa intelegi mai bine acest process, o foarte buna alternativa este sa vizionezi filmul Top – Gun Maverick. Actorul principal, capitanul Pete Mitchell “ Maverick” (jucat de Tom Cruise) dezvolta si construieste o echipa care sa gandeasca si sa actionize ca el, insa se auto-dezvolta prin sesiunile de coaching. Avantajul este ca totul este prezentat asa cum se intampla in viata reala.

Instruire in sala de clasa

Inca de la debutul filmului, se vorbeste despre cum Marina Statelor Unite a infiintat in 1969 o scoala de top care sa instruiasca piloti si ofiteri din divizia navala pentru tactici si tehnici de lupta aeriana. Acestia urmau sa se intoarca in unitatile lor si sa ii invete pe altii. Marina numeste scoala se numeste Fighter Weapons School, insa pilotii o numesc Top-Gun. Deci, primul pas – oamenii trebuie sa aiba cunostinte despre subiect, iar invatarea incepe in clasa!

Experimentare

In momentul in care Marina a avut nevoie sa indeplineasca o sarcina extrem de dificila, a adunat impreuna cei mai buni piloti. Au participat la cursurile scolii si au devenit cei mai buni in unitatile din care fac parte. Insa, ceea ce au invatat si cunosc ei despre acest tip de avioane cunosc si pilotii adversarilor. Ceea ce nu cunosc pilotii adversarilor sunt capabilitatile individuale ale fiecaruia, iar rezultatele depind de abilitati si capabilitati individuale, precum si de echipa. Maverick este acolo sa ii ajute sa isi cunoasca limitele, sa ii invete sa le depaseasca, dar si sa construiasca o echipa.

“Nu este vorba despre avion, este vorba despre pilot.” 

Scopul  capitanului Pete Mitchell „Maverick” (rol jucat de Tom Cruise) este acela de a-i ajuta sa descopere noi limite.

Dezvoltarea de noi expertize

Maverick este cel mai buni dintre cei buni, sau crema cremelor, cum s-ar spune. Se simte inconfortabil in postura de profesor si chiar recunoaste de la inceput ca nu este profesor, iar modalitatile lui de a-i ajuta pe ceilalti sa se dezvolte sunt diferite.

Modul in care iti ajuti echipa sa invete depinde de situatie. ” Este posibil?” se naste la un moment intrebarea.Sunt momente in care este bine sa stai in spate si sa lasi echipa sa descopere solutiile, insa sunt si momente in care trebuie sa le arati oamenilor ca se poate pentru a le oferi incredere si sa incerce sa mearga mai departe si sa atinga niveluri noi de success. In cele din urma,  avem nevoie sa dezvoltam angajatii pentru a construi si dezvolta afacerea. Asa cum spune Zig Ziglar:

 „Nu construim afaceri, dezvoltam oameni, iar oamenii construiesc afacerea.”

Pentru a invata nu trebuie sa fie intotdeauna intr-un mediu formal.  Maverick construieste coeziunea intre membrii echipei intr-un mod informal, desi nu este tocmai pe placul Vice Amiralului. Dupa cum se spune:

 „Esti la fel de bun, pe cat de buna este echipa pe care o conduci.”

Coaching

Nu este o rusine sa spui „nu stiu”. Exista o paradigma conform careia un conducator nu trebuie sa spuna niciodata „nu stiu”. Realitatea este ca in unele domenii poti sa excelezi, in altele ai nevoie sa inveti, insa este important sa recunosti cand nu ai un raspuns la toate. Este o dovada de curaj sa admiti acest lucru.. Nu stiu daca scenaristul a intentionat sa clarifice si acest lucru, insa lectia este de mare insemnatate atunci cand Maverick vorbeste cu Iceman or Penny Benjamin si recunoaste ca nu stie ce trebuie sa faca mai departe.

Sa recunosti ca nu stii cum sa rezolvi o anumita situatie, nu inseamna ca esti un lider slab. Este nevoie de curaj sa recunosti acest lucru. Insa, singura diferenta dintre success si esec este abilitatea de a initia actiuni.

Rezultatele intregului process de dezvoltare a membrilor echipei pentru realizarea sarcinii dificile se vad in scena “luptei”. Maverick se sacrifica pentru unul dintre membrii echipei (fiul lui Goose), iar acesta se intoarce pentru a-si ajuta liderul. Insa, la un anumit moment, un alt membru al echipei risca tot si incalca un ordin direct pentru a-si ajuta liderul si unul dintre membrii echipei.

In cele din urma, asa cum spune John C. Maxwell:

“ A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way.”

Concluzie

Prin coaching se dezvolta atat coache-ul cat si mentee-ul. Coaching-ul este parte integrantă a inițiativelor pentru dezvoltarea angajaților si construirea companiilor si afacerilor rezistente.

Companiile care investesc in programe de coaching inregistreaza adesea niveluri mai ridicate de satisfactie a angajatilor, niveluri mai ridicate de productivitate si reusesc sa pastreze angajatii.

In concluzie, coaching-ul joaca un rol crucial in dezvoltarea personala si profesionala. Oferind oamenilor sprijin, indrumare si feedback atunci cand au nevoie, acest lucru ii ajuta sa-si dezvolte intregul potential, sa-si imbunatateasca abilitatile si sa-si atinga obiectivele. Atat la locul de munca, cat si în viata personala, coaching-ul poate fi o experienta transformatoare care duce la crestere si succes de durata.

Distribuie articolul:

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *